Головна  →  Новини  →  21 березня 2024

Київрада затвердила моніторингові звіти за 2023 рік про реалізацію Стратегії розвитку міста Києва до 2025 року

Київрада затвердила моніторингові звіти за 2023 рік про реалізацію Стратегії розвитку міста Києва до 2025 року

Депутати Київради під час засідання затвердили моніторингові звіти за 2023 рік про реалізацію Стратегії розвитку міста Києва до 2025 року та виконання Плану заходів на 2021–2024 роки з її реалізації. Про це повідомили в Департаменті економіки та інвестицій КМДА.

План заходів є одним із середньострокових інструментів реалізації Стратегії розвитку міста Києва поряд із Програмою економічного та соціального розвитку та міських цільових програм, що є більш деталізованими та містять конкретні заходи й переліки об’єктів капітальних вкладень.

План заходів складається із трьох Програм регіонального розвитку, що співпадають із цілями Стратегії-2025: Підвищення рівня конкурентоспроможності економіки міста Києва, Підвищення комфорту життя мешканців міста Києва, Збереження історичної самобутності та розвиток культури у місті Києві. Моніторинг проводять один раз на рік.

Так, у 2023 році було заплановано реалізацію 33 проєктів розвитку на загальну суму 10,6 млрд грн, утім через широкомасштабне вторгнення російської федерації та запровадження воєнного стану в Україні 16 проєктів були реалізовані частково, а ще три – призупинені. Фактичні обсяги фінансування проєктів розвитку склали 10,4 млрд грн, що становить 98% запланованих обсягів, із них 9,4 млрд грн – кошти бюджету Києва (97,2% планового рівня).

Зокрема, для підвищення рівня конкурентоспроможності економіки Києва у 2023 році були реалізовані проєкти розвитку, спрямовані на підтримку та розвиток столичного бізнесу. Так, попри воєнний стан у 2023 році продовжувала діяти Програма фінансово-кредитної підтримки суб’єктів малого та середнього підприємництва. У межах Програми 121 підприємству-позичальнику, які отримали кредити на суму 903,3 млн грн, надано фінансово-кредитну підтримку на суму 30,37 млн грн. Крім того, підписані договори про співробітництво та додаткові угоди до них із 15 банками.

Із метою просування інвестиційного потенціалу столиці в листопаді 2023 року в Брюсселі провели Інвестиційний форум міста Києва, що був присвячений повоєнному розвитку столиці.

Для підвищення комфорту мешканців столиці у 2023 році в межах виконання Плану заходів оновлювали рухомий склад громадського транспорту, будували та реконструювали вулично-шляхову мережу міста, для посилення безпеки розвивали систему відеоспостереження та вуличного освітлення, впроваджували сучасні екологічні стандарти переробки побутових відходів, проводили капітальні ремонти об’єктів благоустрою, розвивали мережу громадських хабів і реалізовували міську житлову політику щодо забезпечення житлом громадян, які потребують поліпшення умов проживання. Частково виконані проєкти розвитку щодо реконструкції магістральної системи водовідведення та водопостачання міста, мережі закладів охорони здоров’я, сучасних спортивних та оздоровчих комплексів, інфраструктури закладів освіти.

Для збереження культурних і національних надбань під час російської агресії в межах Плану заходів проводили ремонтно-реставраційні роботи на 8 об’єктах культурної спадщини. Зокрема – Покровської церкви і дзвіниці, пам’ятника князю Володимиру, колони Магдебурзького права, келії Фролівського монастиря. Оновлювали заклади культури відповідно до сучасних вимог, а саме будівлі Київського академічного театру драми і комедії на лівому березі та Київського камерного театру «Дивний замок».

У зв’язку із прийняттям нових нормативних документів і необхідністю подолання негативних наслідків, що постали перед міською владою через військову агресію росії проти України, План заходів актуалізували та подовжили на 2024 рік.

 

Перейти до спискуВерсiя для друку

 

КНДУ «Науково-дослідний інститут соціально-економічного розвитку міста»